Graceland BAR-B-Q

Portfolio

Parool

Vanaf nu verschijnt de rubriek A-locatie uit de PS van de Week ook op de website van Het Parool. Hierin lichten we elke week de beste plekken van de stad voor je uit. Deze week: Graceland Bar-B-Q.

Jan van Galenstraat 8
020-7231760
www.gracelandbbq.com

Je zou je bijna nog bedenken als je er voor de deur staat. Tussen de Febo en het Food Center was het toch? Maar wie eenmaal door het onooglijke halletje het barbecuerestaurant binnenstapt, wordt voor zijn moed beloond.

Graceland Bar-B-Q is een restaurant zoals je langs de snelweg vindt in de zuidelijke staten van Amerika. Uit de speakers klinkt countrymuziek. Het meubilair bestaat uit rode banken, een grote bar van oud hout en een flipperkast.

Graceland Bar-B-Q, genoemd naar het landgoed van Elvis Presley, schroeit het vlees niet snel dicht op de grill maar rookt het langzaam in een houtgestookte oven. Een Texas Smoker met de bijnaam Black Betty is er speciaal voor geïmporteerd. Ze is een zwaargewicht van 1400 kilo en rookt als een ketter: tot wel 72 uur achtereen houdt ze het vol. Zowel vlees-, vis- als vegetarische gerechten worden langzaam bereid in de oven: brisket gaat tien uur de oven in, pulled pork doet er zelfs zestien uur over.

The Blues Brothers
Graceland Bar-B-Q, gevestigd in de Marktkantine, dat behalve de eetgelegenheid bestaat uit een theater en een club, staat onder leiding van Brian Nicholas (43). De Amerikaan was eerder souschef bij Michelinrestaurants in New York. Hij putte voor het restaurant uit zijn eigen verleden in de States. De zomers die hij als kind in North Carolina doorbracht inspireerden hem tot het concept.

Nicholas typeert Graceland als een honky-tonk: een bar met livemuziek en een uitbundige sfeer. Denk aan de film The Blues Brothers: het kippengaas dat in Graceland voor de flessen drank is gespannen, is dan ook eerder een referentie aan de film dan dat het dient om de drank te beschermen bij bargevechten.

Voor Nicholas in 2005 begon met koken, werkte hij in de muziekwereld. Ook die ervaring neemt hij mee: in het studiootje naast de bar wordt radio gemaakt en kunnen bandjes optreden. De muziek op de afspeellijst? Country en rock-‘n-roll natuurlijk.

(Door: Jochem van Staalduine)

Introducing The black heart of Graceland:
Big Black Betty, our heavy duty Texas smoker.

  • Hand made in Mesquite, Texas
  • Weight: 1400 kilo
  • Structural design:
  • Extra heavy, all steel welded framing with 14 gauge stainless steel interior
  • Capacity: up to 200 kilo of fresh meat per load
  • Only one of its kind in the Netherlands